Martin Luther University Halle-Wittenberg

1 2 3 4 5 6 7 next

Jahr 2017

Guest lecture Alfons Balman: Wednesday, January 10, 6pm

31.12.2017: We start 2018 with an interesting guest lecture: As part of the workshop series "Research in Ethics and Accounting", Alfons Balman will discuss his research: "Can modern agriculture meet societal expectations?"

Professor Balman is director of the Leibniz Institute of Agricultural Development in Transition Economies (IAMO) and head of the department Structural Development of Farms and Rural Areas (Structural Change).

We are looking forward to seeing many of you there!

bema annual report now availble!

19.12.2017: The year is coming to an end, but before that, you may want to have a look at bema`s annual report, which is now available. It includes an overview of the chair`s various activities in 2017. The report is only available in German – however, please go ahead and have a look at it even if your German is poor – we included lots of pictures!

bema wins award for the best course

18.12.2017: We are glad to announce that our lecture Unternehmensethik (Business Ethics) was elected the best course for the second time. We take this as motivation to improve our courses even more!

Lehrpreis—Award for best course 2017

28.11.2017: Again, bema is competing for the "Lehrpreis", an award that is given to the three best "large" courses (more than 50 students). Our Bachelor course "Unternehmensethik" (Business Ethics) is among the five finalists, and now the students will vote to elect the best course!

*** To vote, sign up for the event "Econ Students Council" on Stud.IP. There you`ll find the poll for the award! ***

Guest lecture by Astrid Dannenberg on November 15

10.11.2017: We are happy to welcome Astrid Dannenberg as part of the workshop series “Research in Ethics and Accounting” on Wednesday 15 November, 2017 in Halle. Astrid Dannenberg is Professor of Environmental and Behavioral Economics at the University of Kassel. She will talk about ‘Cheating under Pressure’. The workshop begins at 6 pm in the room “Seminarraum 1”, Große Steinstraße 73. Interested visitors are welcome!

Hochkarätiger Referent an der MLU zu Gast

08.11.2017: Referent: Hans-Jörg Naumer von Allianz Global Investors spricht zum Thema: „Kapitalbeteiligung für das 2. Maschinenzeitalter: Lass‘ die Maschinen für Dich arbeiten!“dabei geht er auf die sich verändernde Produktivität durch Maschinen und KI und die damit verbundenen Möglichkeiten in Bezug auf Handel ein.

Beginn heute: 20:00 Uhr, Ort: AudiMax HS XXII

Job offer: Undergraduate research assistant

08.11.2017: Attention students: bema is looking for support by an undergraduate research assistant (in German)!

Guest lecture by Paolo Perego: Wednesday, November 8, 6pm

06.11.2017: As part of the workshop series "Research in Ethics and Accounting", Paolo Perego will discuss current research on assurance in integrated reporting. Perego is Associate Professor in Management Accounting at the Rotterdam School of Management (Erasmus Universität Rotterdam). His research interests are focused on management control, performance measurement and reporting systems for sustainability.

We are looking forward to see many of you there!

Journal of Management Control - Special Issue co-edited by Philipp Schreck

27.10.2017: Together with Jan Endikrat (Technische Universität Dresden) and Frank Hartmann (Erasmus University Rotterdam), Philipp Schreck edited a Journal of Management Control special issue on social and ethical issues in management accounting and control. The issue (Volume 28, Issue 3, October 2017) includes four empirical studies.

Journal of Business Economics - Special Issue co-edited by Philipp Schreck

27.10.2017: Together with Ulrich Küpper (Ludwig Maximilian University of Munich), Philipp Schreck edited a Journal of Business Economics special issue on Experimental (Business) Ethics. The issue (Volume 87, Issue 9, December 2017) includes four empirical studies.

Participants wanted

20.10.2017: Participate in a study about Carsharing and win vouchers!

• Time: 15 minutes
  • No experience with carsharing needed
  • Study (questionnaire) is in German

6th Academy for Energy and Acceptance (only German)

17.10.2017: “(Wie) Lassen sich Klimaschutz und Wettbewerbsfähigkeit vereinbaren?”

Dieser kontrovers diskutierten Frage widmet sich die 6. Akademie für Energie & Akzeptanz aus verschiedenen Blickwinkeln: mit Konzepten alltagstauglicher Ethik, energiewirtschaftlichen Fakten und zahlreichen Impulsen aus der Praxis. Die Akademie findet statt vom 18. Februar bis 23. Februar 2018 in der Lutherstadt Wittenberg. Ausgerichtet wird sie vom Wittenberg-Zentrum für Globale Ethik (WZGE) in Kooperation mit der Professur für Energiemanagement und Nachhaltigkeit der Universität Leipzig und mit Förderung der innogy Stiftung für Energie und Gesellschaft.

Die Kosten für Unterbringung, Verpflegung sowie die Kursgebühr werden in vollem Umfang übernommen. Zusätzlich wird pro TeilnehmerIn ein Reisekostenzuschuss bis zu 150 Euro gewährt. Ein Teilnahmezertifikat wird nach der Akademie ausgestellt.

Alle weiteren Infos zu Hintergrund, Ablauf und Teilnahmevoraussetzungen finden Sie auf der Website    oder bei Facebook   . Bewerbungen sind bis zum 5. November möglich.

Leave news archive

1 2 3 4 5 6 7 next